Πίσω από τον φακό του Gianfranco Gorgoni, οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης

H ContiniArtUK παρουσιάζει για πρώτη φορά μια έκθεση με έργα του Ιταλού φωτογράφου Gianfranco Gorgoni, με τίτλο "Through the Lens: Icons of Contemporary Art", που περιλαμβάνει φωτογραφίες γνωστών καλλιτεχνών από τον 20ό αιώνα, η οποία εκτίθεται δίπλα στα πορτρέτα αφηρημένης τέχνης της ζωγράφου Agnes Martin. Τα πορτρέτα του Gorgoni παραμένουν σαγηνευτικά μέχρι και σήμερα, προσφέροντάς μας μια ειλικρινή και συναρπαστική ματιά στη ζωή και το μυαλό των πιο ενδιαφέροντων προσώπων του 20ού αιώνα. Η ένταση με την οποία ο καλλιτέχνης έδειξε τα πρόσωπα αντήχησε στον κόσμο της τέχνης και τράβηξε την προσοχή κορυφαίων εκδόσεων, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μια επιτυχημένη καριέρα ως φωτορεπόρτερ.


Ο Andy Warhol, ξαπλωμένος σε ένα σατέν στρωμένο κρεβάτι, ο Keith Haring προσπαθεί να σκαρφαλώσει σε ένα συρματένιο φράχτη, όπως ένας κρατούμενος που προσπαθεί να δραπετεύσει, η Georgia O'Keefe μας κοιτάζει απευθείας μέσα από το φακό, όλα δηλώνουν την προσωπική ματιά του φωτογράφου και το ανθρώπινο ύφος που ξεχωρίζει στα πορτρέτα του. Στη συνέχεια, ακολουθούν πέντε από τα αγαπημένα μας έργα του, αλλά και οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά.

Andy Warhol
"Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε στο σπίτι του Warhol. Θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου κατέγραψε σε ταινία όλα όσα έλεγα. Δεν μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να δημιουργήσει κάτι".

343155.jpg

Ο Andy Warhol στο κρεβάτι του σπιτιού του, στη Νέα Υόρκη, το 1971. Φωτογραφία του Gianfranco Gorgoni, ευγενική προσφορά του ContiniArtUK.

 

Georgia O'Keefe

"Ήταν μια πραγματικά πρωτοποριακή γυναίκα - άφησε τον σύζυγό της και πήγε να ζήσει μόνη της στην έρημο. Η εικόνα αυτή, που ελήφθη το 1974 στο Abiquiu, Νέο Μεξικό, επιλέχθηκε από τον Weston Naef, διευθυντή φωτογραφίας στο μουσείο ΚΟΑ στη δεκαετία του '70, και παρουσιάζεται παράλληλα με ένα πορτρέτο από όταν ήταν νέα, τραβηγμένη από τον Στίγκλιτζ, τον τελευταίο σύζυγό της".

343158.jpg

Georgia O'Keefe στo Abiquiu, Νέο Μεξικό, το 1974. Φωτογραφία του Gianfranco Gorgoni, ευγενική προσφορά του ContiniArtUK.

 

 Jean-Michel Basquiat

"Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στο στούντιο του Jean-Michel, στο Σόχο, λίγο πριν αυτός καταστρέψει μερικά από τα έργα του, επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα".

Ο Jean-Michel Basquiat, στο στούντιό του, στο Σόχο, το 1985. Φωτογραφία του Gianfranco Gorgoni, ευγενική προσφορά του ContiniArtUK.

 

Ellsworth Kelly
"Πήγα να επισκεφθώ τον Ellsworth στο στούντιό του, στη Νέας Υόρκη, και, γνωρίζοντας ότι είχε κάνει σχέδια με λουλούδια και φύλλα εκείνη την εποχή, είδα αυτό το ωραίο φύλλο στο πάτωμα και του ζήτησα να το κρατήσει. Το χρησιμοποιήσε σαν μάσκα και ο άνεμος έκανε τα υπόλοιπα... ".

343157.jpg

Ο Ellsworth Kelly στη μικρή πόλη του, Chatam, Νέα Υόρκη, 1985. Φωτογραφία του Gianfranco Gorgoni, ευγενική προσφορά του ContiniArtUK.

 

Jeff Koons και Ilona Staller
"Το 1990 είχα επισκεφτεί την πόλη Μπιενάλε της Βενετίας, και ξαφνικά ο Jeff και η Cicciolina εμφανίστηκαν στη γωνία. Αυτό είναι ένα αυθόρμητο πορτρέτο τους, μπροστά από ένα γλυπτό".

123.jpg

Jeff Koons και Ilona Staller, Μπιενάλε Βενετίας, το 1990. Φωτογραφία του Gianfranco Gorgoni, ευγενική προσφορά του ContiniArtUK.

 

Πηγή: Anothermag.com

Aπό την Ειρήνη Κυριακίδη

Van Gogh: Irises and Roses
O Anish Kapoor στις Βερσαλλίες