Κάντε copyright όχι KLOpyright!!!

Αιφνιδίασε αρκετούς η κοινή απόφασή μας με τις εκδόσεις ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ του ομίλου ANT1, να στείλουμε κοινή επιστολή με το περιοδικό ΟΚ! για την απαγόρευση κάθε αναδημοσίευσης σε σάιτ και αναπαραγωγής σε άλλο ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό μέσο θεμάτων, φωτογραφιών και συνεντεύξεων των περιοδικών HELLO! και OK! Ακολούθησε, μάλιστα, και το περιοδικό ΕΓΩ WEEKLY, στο οποίο δεν είμαι εγώ εκδότρια.

Η απαγόρευση αναδημοσίευσης περιεχομένου είναι γνωστή τοις πάσι στο εξωτερικό, και με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους, ειδικά σε περίπτωση καταπάτησής της. Στην Ελλάδα έφτασε "ο κόμπος στο χτένι" για να αποφασιστεί μια τέτοια κίνηση, που στην ουσία είναι κίνηση αγανάκτησης πολλών χρόνων. Ανέκαθεν ήμουν αντίθετη σε κάθε είδους αναπαραγωγή υλικού των περιοδικών που εξέδιδα, και ειδικά του HELLO!, του οποίου παραμένω εκδότρια. Οι διευθυντές που είχα παλιότερα στα περιοδικά κολακεύονταν με την αναδημοσίευση των ειδήσεων, της εικόνας και του lay out των εντύπων μας, εν αντιθέσει μ' εμένα, που ένιωθα το κακό που κάνει όλη αυτή η αναπαραγωγή στο γενικότερο σύστημα των περιοδικών, συνδυαστικά και με την ανεξέλεγκτη "υιοθέτηση" θεμάτων μας από κάθε είδους ελληνικά σάιτ.

Το περιοδικό μας κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη κι εμείς κάθε Τρίτη βράδυ μέναμε έκπληκτοι, αμήχανοι και στεναχωρημένοι, αφού η αποκλειστική μας θεματολογία βρισκόταν ήδη αναρτημένη στο διαδίκτυο. Την επόμενη, δε, το πρωί, όλη η θεματολογία μας βρισκόταν παντού, ενώ στις πρωινές ή μεσημεριανές εκπομπές διύλιζαν τον κώνωπα, πολλές φορές με σκωπτικό τρόπο ή απέχοντας παρασάγγας από το πρωτογενές μας υλικό, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο το αναγνωστικό κοινό να απολαύσει τη χαρά και την έκπληξη που προσφέρει η ανάγνωση ενός περιοδικού.

Ο κόπος τόσων ανθρώπων που εργάζονται στα περιοδικά και ξενυχτούν σχεδόν καθημερινά, ειδικά τώρα με το ολιγομελές προσωπικό, λόγω των έξτρα περικοπών, η δημοσίευση μιας ενδιαφέρουσας συνέντευξης, το τεράστιο πλέον κόστος των φωτογραφήσεων, οι αποκλειστικότητες που κάθε περιοδικό οφείλει να έχει για προφανείς λόγους, όλα, μα όλα, καταπατήθηκαν για πολλά-πολλά χρόνια. Έτσι όπως γίνεται πάντα σ' αυτή τη χώρα, που κάποιοι δουλεύουν σαν μυρμήγκια, εργατικά, και κάποιοι άλλοι τα βρίσκουν έτοιμα προς βρώσιν και κατάποσιν.

Στο σημείο αυτό οφείλω να παραδεχτώ πως σχεδόν όλοι, εκτός από αμελητέες περιπτώσεις, άνευ σοβαρότητας, μας έδωσαν και, κυρίως, μας έδειξαν τη στήριξή τους σ' αυτή την κοινή μας απόφαση με τα περιοδικά ΟΚ! και ΕΓΩ WEEKLY!. Ακόμα και ανταγωνιστές, σάιτ και σκληροπυρηνικοί παρουσιαστές -και τους ευχαριστούμε όλους γι' αυτό, γιατί έτσι δείχνουν την ηθική τους- τάχθηκαν αμέσως στο πλευρό μας, από την σοβαρότητά τους και από την αγάπη τους για τον κλάδο μας, τον κλάδο των εβδομαδιαίων περιοδικών που πρέπει να περιφρουρηθεί.

Όπως είναι το πρέπον και το νομικά σωστό σε όλο τον κόσμο όταν αναπαράγεις το περιεχόμενο ενός εντύπου ή μιας εκπομπής -γιατί κάτι αντίστοιχο απαίτησε και ο ΑΝΤ1 στην TV- χρειάζεται γραπτή άδεια του εκδότη ή η καταβολή ενός σοβαρού αντιτίμου, κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών. Όπως εμείς καταβάλαμε και καταβάλουμε σε ΚΑΘΕ μα ΚΑΘΕ φωτογράφο ελληνικού ή ξένου πρακτορείου, σε κάθε paparazzi δικαιώματα αναδημοσίευσης της πνευματικής τους ιδιοκτησίας και ουδέποτε διανοηθήκαμε να υποκλέψουμε ξένο υλικό ή κείμενο που ΔΕΝ μας ανήκει, διότι θα κληθούμε να πληρώσουμε γενναίο πρόστιμο, έτσι ακριβώς πρέπει να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας ως Έλληνες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο.

Ανάγκη για δουλειά και ευστροφία στον κλάδο υπάρχει, καιρός λοιπόν όλοι να ακονίσουν τις δημοσιογραφικές τους πένες και τα τηλεοπτικά τους συνεργεία, δίνοντας έξτρα εργασία σε τόσους ανθρώπους του χώρου που την έχουν ανάγκη και να βγει από όλο αυτό ένας υγιής και αποδοτικός ανταγωνισμός.

Και πάλι ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι, φίλοι και μη, ανταγωνιστές και μη, επικρότησαν και σεβάστηκαν την απόφασή μας, δείχνοντας πως δεν έχει ισοπεδωθεί η ηθική τους, παρά τους απαξιωτικούς καιρούς που ζούμε.

Έλενα Μακρή

 kolaz888.jpg

 

Από την εφημερίδα Το Βήμα Πολιτισμός: Copyright εναντίον...clopyright

Ρεπορτάζ: Αφροδίτη Γραμμέλη

 

Επιστολές, εξώδικα, απαγορεύσεις, τιμωρίες. Το μιντιακό τοπίο ανασυντάσσεται και αποφασίζει μέσα σε λίγες ημέρες να βάλει μία τάξη σε αυτό που ορίζεται ως «πνευματική ιδιοκτησία» αλλά δεν προστατεύεται. Η νομοθεσία υπάρχει, οι κανόνες είναι σαφείς, αλλά εδώ και χρόνια όλοι κάνουν τα στραβά μάτια. Και αυτοί που αναπαράγουν και όσοι αναπαράγονται κατ' εξακολούθηση. Ο ΑΝΤ1 από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα περιοδικά «Ηello», «ΟΚ» και «Εγώ! Weekly» έστειλαν την περασμένη εβδομάδα επιστολές με τις οποίες γνωστοποιούν τις προθέσεις τους να εφαρμόσουν τον νόμο. Να μην επιτρέψουν δηλαδή εφεξής την αναπαραγωγή του υλικού τους (οπτικό, ακουστικό, γραπτό και φωτογραφικό) αν δεν υπάρχει έγγραφη άδεια. Με αυτόν τον τρόπο τα συγκεκριμένα Μέσα έρχονται ουσιαστικά να καταργήσουν ένα είδος τηλεόρασης το οποίο «ανθεί» τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά λειτουργεί αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το υλικό ξένων προγραμμάτων.

Εκπομπές ολόκληρες βασίζονται στη συρραφή αποσπασμάτων από εκπομπές και πρόσωπα άλλων καναλιών τις οποίες απλώς καλούνται να σχολιάσουν στη συνέχεια οι συνεργάτες. Ενότητες που ξεπερνούν τη μία ώρα είναι προϊόντα αναπαραγωγής υλικού άλλων καναλιών ή αναδημοσίευσης της ύλης των εβδομαδιαίων περιοδικών. Τα κείμενα απλώς μεταδίδονται από την κάμερα σαν να επρόκειτο για θέματα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονταν το μέσο ή ο δημιουργός.

Η απαγόρευση που ισχύει εδώ και μερικές ημέρες έχει συνέπειες. Αλλαγή ρότας, πτώση τηλεθέασης σε κάποιες από τις εκπομπές που έπαψαν να κάνουν χρήση ξένου υλικού, αλλά και άνοδος τηλεθέασης κάποιων των οποίων το περιεχόμενο «περιφρουρήθηκε» είναι μερικές από αυτές.

 

Τζώνης Καλημέρης, ΑΝΤ1
«Καταντήσαμε να τροφοδοτούμε τα άλλα κανάλια»
Ο διευθύνων σύμβουλος προγράμματος του ΑΝΤ1 κ. Τζώνης Καλημέρης μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το κανάλι αποφάσισε πριν από μερικές ημέρες να στείλει επιστολή με την οποία δεν επιτρέπει την αναπαραγωγή αποσπασμάτων των εκπομπών του δίχως άδεια. «Αυτή η κουβέντα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και αυτό το οποίο τώρα μας οδήγησε στο να στείλουμε τη συγκεκριμένη επιστολή είναι το γεγονός ότι βλέπαμε όλα τα σόου μας να αναμεταδίδονται από παντού χωρίς καμία άδεια. Το 50% κάποιων εκπομπών ήταν προβολή δικών μας προγραμμάτων. Δαπανούμε πολλά και όλοι χτίζουν εκπομπές γύρω από το δικό μας υλικό. Είναι περιουσία δική μας και των ανθρώπων μας. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Λιάγκας αμείβεται από τον ΑΝΤ1, όχι από κάποιον άλλον. Γίνεται εκμετάλλευση της εικόνας του δίχως καμία άδεια». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο σταθμός στη διάθεσή του «υπήρξε ημέρα όπου μετρήσαμε 3 ώρες υλικό το οποίο αναμεταδόθηκε συνολικά σε μικρά και μεγάλα κανάλια. Καταντήσαμε να τροφοδοτούμε τους άλλους». Ομως και ο ΑΝΤ1 χρησιμοποιεί σε κάποιες εκπομπές υλικό από άλλα κανάλια. Σκοπεύει να το διακόψει; ρωτήσαμε τον κ. Καλημέρη. «Το υλικό που χρησιμοποιούμε εμείς είναι μικρής διάρκειας και χρησιμοποιείται στις εκπομπές "Ράδιο Αρβύλα" και στο "Ολα". Δεν χρησιμοποιούμε παραπάνω από τρία λεπτά» είπε.

Το επιχείρημα κάποιων που αντιτίθενται στη συγκεκριμένη απαγόρευση είναι ότι μέσα από την αναπαραγωγή ουσιαστικά γίνεται και διαφήμιση και των εκπομπών και των προσώπων. Ο κ. Καλημέρης διαφωνεί λέγοντας ότι «ως ΑΝΤ1 έχουμε τα κορυφαία σε τηλεθέαση προϊόντα. Οταν το "Ράδιο Αρβύλα" κάνει 50% τηλεθέαση με 2,5 εκατομμύρια τηλεθεατές, το να το αναπαραγάγει μια εκπομπή με τηλεθέαση 15% δεν μας ενδιαφέρει. Εχουμε δικές μας εκπομπές που μας αναπαράγουν και την υπερκαλύπτουμε την προβολή κάθε μέρα». Οσο για τα πρώτα συμπεράσματα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της οδηγίας; «Εχει ανέβει η τηλεθέαση κάποιων εκπομπών μας και έχει πτωτική πορεία αυτή των εκπομπών που βασίζονταν σε προβολή δικών μας αποσπασμάτων» καταλήγει.

 

Μαρία Κολλιάτσα, διευθύντρια του «Εγώ! Weekly»
«Πρέπει να σεβαστούμε τη δουλειά μας»
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του «Εγώ! Weekly» της Alpha Editions Μαρία Κολλιάτσα εξηγεί ότι πλέον ήταν απαραίτητο να «σταματήσει η εξαντλητική και αδιάκοπη αναπαραγωγή των θεμάτων μας. Ειδικά αυτή την περίοδο», τονίζει, «που ο τομέας της δουλειάς μας έχει πληγεί πολύ με την κρίση. Πρέπει να προφυλάξουμε την περιουσία μας και ομολογώ ότι αυτό έγινε απολύτως σεβαστό και όλοι έδειξαν να το κατανοούν. Από αυτό ζουν άλλωστε. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου πρέπει να περιφρουρήσει και να προφυλάξει ό,τι μπορεί ο καθένας. Παλαιότερα δεν ήταν έτσι η κατάσταση. Δεν άνοιγες σάιτ και έπεφτες πάνω στην ύλη των περιοδικών. Το τελευταίο διάστημα όμως είχε ξεφύγει η κατάσταση. Εβλεπες την ύλη του περιοδικού και τα καλύτερα θέματα και φυσικά δίχως τα credits των φωτογράφων. Αλλά και το να αναφέρεις την πηγή δεν αρκεί». Η απόφασή τους να στείλουν επιστολή με τη συγκεκριμένη οδηγία έγινε σύμφωνα με τη Μαρία Κολλιάτσα «με σεβασμό και εκτίμηση στη δουλειά μας. Ισως τελικά να βοηθήσει όλους το να στραφούμε σε πρωτογενή θέματα γιατί, κακά τα ψέματα, από περιοδικά και εφημερίδες βγαίνουν οι πιο σημαντικές ειδήσεις».

Υπάρχει και ακόμη μία παράμετρος. Η επιμέρους αναπαραγωγή, η οποία συνήθως αφορά τις πιο «πιπεράτες» δηλώσεις και φράσεις, τις πιο αποκαλυπτικές εξομολογήσεις και οι οποίες όταν δημοσιεύονται απομονωμένες αδικούν και το πρόσωπο αλλά και την πρόθεση του εντύπου. «Εχουν περάσει πολλοί άνθρωποι από τα περιοδικά μας και έχουν αφηγηθεί σημαντικά γεγονότα αλλά δεν έχει γίνει το ίδιο με την αναπαραγωγή. Εχει συμβεί κάποιος συνεντευξιαζόμενος να είναι ευχαριστημένος και στη συνέχεια να μη γίνει σωστά η προβολή από την εκπομπή».
Και η προβολή που γινόταν και τώρα παύει να υπάρχει; «Θα το άκουγα αυτό αν ίσχυε. Αλλά με όλο αυτό που συνέβαινε χάθηκε, έχει πάψει να υπάρχει η αγωνία της έκπληξης. Δεν κάνει διαφήμιση η τηλεόραση στο περιοδικό, όλο αυτό γίνεται γιατί χάθηκε η έννοια του τι βάζω πώς και γιατί σε μία εκπομπή. Εχεις άποψη και σεβαστή αλλά είναι άλλο το να σχολιάζεις κάποια σημεία και άλλο να σκανάρεις τη σελίδα μόνο σε σημεία που αφορούν την προσωπική ζωή και τα θέματα υγείας».

 

 

 

Διαβάστε την επιστολή:

 

epistoli1.jpg

 

epistoli2.jpg

Sneak Peak to Elena Makri Mykonos's Shooting
Amazing Gift