Η σωστή διατροφή μας βοηθά να είμαστε πιο υγιείς και να ζούμε περισσότερο

Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς. Από το 1950 έως το 2010, το μέσο ετήσιο ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί κατά 13% και, έως το 2050, προβλέπεται ότι τα άτομα άνω των 65 ετών θα είναι λίγο λιγότερα από δύο δισεκατομμύρια. Αυτή η αλλαγή στη σύνθεση του πληθυσμού είναι ικανή να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο θέμα της υγείας, δεδομένου ότι σχεδόν το 80% των ατόμων αυτής της ηλικίας έχουν τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα και περίπου 50% έχουν δύο ή περισσότερα.


Στόχος: να μεγαλώνουμε υγιείς
Η γήρανση δεν αποτελεί από μόνη της ασθένεια, αλλά μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνουν όλοι οι έμβιοι οργανισμοί. Ωστόσο, όπως όλοι ξέρουμε, με την πάροδο του χρόνου ο οργανισμός χάνει πράγματι τη δύναμή του, ιδίως αν δεν συντηρούμε σωστά το ανθρώπινο σώμα, αυτό το τέλειο μηχάνημα.

 

healthy_ageing.jpg


Η πιο αποτελεσματική συντήρηση είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος παίζει θεμελιώδη ρόλο, αν πρόκειται να συμβάλλουμε στο να μην καταστεί αρνητικό το θετικό φαινόμενο του υψηλότερου προσδόκιμου ζωής, καταλήγοντας τελικά σε περισσότερα χρόνια ζωής με ασθένειες και χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Γι' αυτό και το πρόβλημα των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο όταν περνά κάποιος το κατώφλι των 65 ετών ή όταν εμφανίζονται τα νοσήματα: χρειαζόμαστε μια προληπτική στρατηγική, που να ξεκινά από την παιδική ηλικία.

 

longevita.jpg


Τι λένε οι επιστήμονες:
Ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στο να επηρεάσουμε τη διαδικασία γήρανσης. Παρ' όλο που δεν μπορεί να σταματήσει το χρόνο, μπορεί, κατά μία έννοια, να μας βοηθήσει να τον επιβραδύνουμε, κρατώντας υπό έλεγχο χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση, κυρίως την παχυσαρκία, που αποτελεί με τη σειρά της παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, καρκίνο και καρδιοαγγειακά νοσήματα.

 

Είναι γεγονός ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής με σωστή διατροφή, συστηματική φυσική άσκηση και χωρίς κάπνισμα παρατείνει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 5 έως 14 χρόνια.

 

longevita2.jpg

 

Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: η υγιεινή διατροφή συμβάλλει θετικά προς το να είμαστε δραστήριοι και υγιείς σε μεγάλη ηλικία. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2 (που εμφανίζεται σε μεγάλη ηλικία), οι αλλαγές της διατροφής αποτελούν την κύρια στρατηγική για να προλαμβάνουμε και να διαχειριζόμαστε τη νόσο και τις επιπλοκές της. Πολλές άλλες ασθένειες που παρουσιάζονται συχνά μετά την ηλικία των 60 ετών, όπως καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκινικοί όγκοι, οστεοπόρωση και ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες (όπως το Alzheimer's), μπορούν να προληφθούν εν μέρει με την επιλογή των τροφών που βάζουμε στο πιάτο μας.

 


Βασικοί μηχανισμοί
Η έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη γήρανση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Νέα στοιχεία υποδεικνύουν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις τροφές και τον οργανισμό, μέχρι το επίπεδο των επιμέρους κυττάρων και του DNA. Για παράδειγμα, μια κακή διατροφή λειτουργεί σαν καύσιμο για τη λεγόμενη «σιωπηλή φλεγμονή». Μια ελαφριά και συνεχή φλεγμονή των ιστών και των οργάνων, που φαίνεται ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη πολλών χρόνιων νοσημάτων.

 


Αυτό σημαίνει ότι οι τροφές που βάζουμε στο πιάτο μας επηρεάζουν την απόκριση του οργανισμού μας στη φλεγμονή. Η έρευνα της σχέσης ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία σε κυτταρικό επίπεδο έχει αποδείξει τα οφέλη της μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης, δηλαδή του αριθμού θερμίδων που καταναλώνουμε στη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με πολλές πρόσφατες μελέτες, η μειωμένη θερμιδική πρόσληψη αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, για να επιβραδύνουμε το φαινόμενο του εκφυλισμού των κυττάρων και να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής, και οι εφαρμογές της πρόκειται να μελετηθούν περαιτέρω στο προσεχές μέλλον.

 


Πηγή: www.barillacfn.com

 

Στέλλα Χαμακιώτη