Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας προειδοποιούν: το multitasking εξαντλεί τον εγκέφαλό μας

Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η πληθώρα δραστηριοτήτων που προσπαθούμε να στριμώξουμε στο πρωινό μας, καθώς και η συνεχής εναλλαγή μεταξύ αυτών, μας κουράζει πολύ.
Στην ουσία, με το multitasking δεν κάνουμε περισσότερες από μία δραστηριότητες ταυτόχρονα, αλλά πάμε βιαστικά από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. Αυτή η εναλλαγή είναι εξαντλητική. Εξαντλεί την οξυγονωμένη γλυκόζη του εγκεφάλου, καταναλώνοντας το «καύσιμο» που απαιτείται, για να συγκεντρωθούμε σε μια εργασία.

 

Multitasking.jpg

 

''Αυτή η εναλλαγή έχει βιολογικό κόστος και μας κουράζει τελικά πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι αν εστιάζαμε την προσοχή μας σε ένα πράγμα'' λέει ο Daniel Levitin, Καθηγητής Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. ''Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο και καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη. Συχνά, αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά εκείνη τη στιγμή δεν είναι καφεΐνη, αλλά απλώς ένα διάλειμμα. Αν δεν κάνετε τακτικά διαλείμματα, ανά δύο περίπου ώρες, ο εγκέφαλός σας δεν πρόκειται να επωφεληθεί από άλλο ένα φλιτζάνι καφέ''.

 

large_YZR6jpZeM1gcFSz5gxQAUs9hxwge9mnAhhb7iPOMHP0.jpg

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν διαλείμματα 15 λεπτών ανά δύο ώρες είναι τελικά πιο παραγωγικοί, λέει ο Levitin. Στη διάρκεια αυτών των διαλειμμάτων, όμως, πρέπει να αφήνετε το μυαλό σας να περιπλανιέται ελεύθερο, είτε περπατάτε, είτε κοιτάζετε έξω από το παράθυρο ή ακούτε μουσική. ''Ο καθένας το καταφέρνει αυτό με το δικό του τρόπο. Αλλά το σερφάρισμα στο Facebook δε βοηθάει'', λέει. Τα κοινωνικά δίκτυα διασπούν ακόμα περισσότερο την προσοχή σας, καθώς περνάτε τυχαία από το ένα πράγμα στο άλλο.

Η Gloria Mark, καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, λέει ότι όταν οι άνθρωποι διακόπτουν αυτό που κάνουν χρειάζονται κατά μέσο όρο 23 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για να επιστρέψουν στη δουλειά τους, και οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν πρώτα άλλες δύο δουλειές προτού επιστρέψουν τελικά στην αρχική τους εργασία. Αυτή η εναλλαγή αυξάνει το στρες, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλά ποσοστά νευρώσεων, παρορμητικότητας και είναι επιρρεπείς στο στρες έχουν την τάση να περνούν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη περισσότερο απ' ό,τι άλλοι άνθρωποι.

 

rtr4ty27.jpg

 

Ο Hal Pashler, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, επισημαίνει ότι δε μας απομυζούν το ίδιο όλες οι απόπειρες multitasking. Αν κάνετε κάτι στον αυτόματο πιλότο, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των ρούχων, μπορείτε κάλλιστα να διαβάζετε ταυτόχρονα ένα βιβλίο. Αλλά όταν προσπαθείτε να κάνετε ταυτόχρονα δύο απαιτητικές εργασίες, η παραγωγικότητά σας μειώνεται.

 

17rhx3mevumo9jpg.jpg

 

Η λύση είναι να πείτε όχι στο multitasking και να αφιερώνετε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα σε κάθε δραστηριότητα. Να ελέγχετε, για παράδειγμα, το email σας μία φορά το πρωί και μετά ξανά το μεσημέρι ή να αφιερώνετε 10 λεπτά κάθε απόγευμα στο twitter.

Η καθηγήτρια Mark πιστεύει επίσης ότι η τεχνολογία μπορεί να μας προστατεύσει από τους αντιπερισπασμούς που μας δημιουργεί. Υπάρχουν, για παράδειγμα, διασυνδέσεις λογισμικού που υποχρεώνουν τους χρήστες να κάνουν διάλειμμα κάθε δύο ώρες. Σε ό,τι αφορά εργασίες μεγάλης διάρκειας, ο καθηγητής Levitin προτείνει να αφιερώνετε κάθε φορά 25 λεπτά έως δύο ώρες σε μια εργασία. Αν προσπαθήσετε να κάνετε πολλά πράγματα μαζί και αφιερώσετε λιγότερα από 25 λεπτά σε μια απαιτητική εργασία, τότε θα διακόψετε την εργασία προτού καν προλάβετε να ζεσταθείτε.

 

Πηγή: www.weforum.org

 

Στέλλα Χαμακιώτη