5 μέθοδοι εκμάθησης που κάνουν τους επιτυχημένους ανθρώπους να ξεχωρίζουν

Τι σημαίνει ευτυχία για εσάς;


Όλοι μετράμε την ευτυχία με διαφορετικό τρόπο. Όποιοι κι αν είναι οι προσωπικοί σας στόχοι, το μυστικό για να βελτιωθείτε σε οτιδήποτε συνοψίζεται σε μία λέξη: μάθηση.

 

014ba937e5ec2fa8ae812604097fb661.jpg


Γι' αυτό και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, ό,τι κι αν προσπαθούν να επιτύχουν, επιδιώκουν να εντάξουν 5 απλούς κανόνες στις καθημερινές τους συνήθειες.


Αν θέλετε να είστε καλοί μαθητές, φροντίστε:


1. Να διαβάζετε. Πολύ.
Όταν ανακαλύψατε για πρώτη φορά τη χαρά του διαβάσματος, ανοίχτηκε μπροστά σας ένας ολόκληρος κόσμος γνώσεων. Συνεχίζετε όμως να επωφελείστε στο έπακρο από αυτές τις γνώσεις;


Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη του διαβάσματος υπερβαίνουν κατά πολύ την εκμάθηση συγκεκριμένων γεγονότων ή πληροφοριών. Τα οφέλη του τακτικού διαβάσματος, που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, πολλαπλασιάζονται εκθετικά, αυξάνοντας το εύρος των γνωστικών σας ικανοτήτων.

 

4f2e98aabc3d55b601621b70df11b471.jpg


Με άλλα λόγια, το διάβασμα δεν σας κάνει απλώς πιο έξυπνους, αλλά αυξάνει το πόσο έξυπνοι μπορείτε να γίνετε.

 

a63b4207f8c7e3c463e04756ae1af807.jpg 

 

2. Να εξασκείστε.
Κανένας δεν αποκτά ικανότητες σε κάτι χωρίς εξάσκηση. Και, φυσικά, κάθε αποτυχία είναι οδυνηρή.


Όσο φυσικό όμως κι αν είναι το να αισθανόμαστε άσχημα όταν κάνουμε ένα σοβαρό λάθος, οι επιτυχημένοι άνθρωποι μαθαίνουν να ελέγχουν εν μέρει την εξέλιξη των πραγμάτων.

 


Ξέρουν ότι τα λάθη είναι μέρος της ζωής, οπότε δεν παραδίνονται στην αυτολύπηση. Το μυστικό, για να επωφεληθείτε από την αποτυχία είναι να συνέλθετε, να αναλύσετε τι δεν πήγε καλά και να λάβετε μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν.


Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία, η οποία ωστόσο σας κάνει να γίνεστε καλύτεροι.


3. Να μαθαίνετε από την εμπειρία των άλλων.
Λένε ότι η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Ακούγοντας αυτή τη δήλωση, οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να μαθαίνουν από τις προσωπικές τους επιτυχίες και αποτυχίες.


Γιατί όμως να μην προσπαθείτε να μαθαίνετε και από τους άλλους;

 

f2f16eb37be6d854c36acafe5168eb45.jpg


Η εμπειρία μας είναι πεπερασμένη, όσο πεπερασμένη είναι και η διάρκεια της ζωής μας. Μελετώντας τη ζωή ανθρώπων που έχουν ήδη επιτύχει τους στόχους που επεδίωκαν, οι επιτυχημένοι άνθρωποι αυξάνουν την εμπειρία τους και τα οφέλη που αποκομίζουν από αυτή.


4. Να ζητάτε συμβουλές.
Ένας μέντορας μπορεί να αποτελεί σπουδαία πηγή εμπειρίας. Ωστόσο δεν πρέπει να αρκείστε σε μια τέτοιου είδους σχέση. Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαφορετικά δυνατά σημεία από τα δικά μας. Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας είναι να ξέρουμε πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια.

 

enigma-development-personal-development.jpg


Αν φοβάστε ότι ζητώντας βοήθεια θα φανείτε ανίκανοι, κάνετε λάθος: έρευνες δείχνουν ότι αυτοί που ζητούν συμβουλές θεωρούνται πιο έξυπνοι από αυτούς που δε ζητούν.


5. Να διατηρείτε τη δίψα για μάθηση.
Να θυμάστε ότι δεν είναι καλό να θεωρείτε τον εαυτό σας «ειδικό»: όταν αναφέρεστε στον εαυτό σας ως «ειδικό» σε οποιοδήποτε θέμα, είναι σαν να παραδέχεστε ότι έχετε επιτύχει το πλήρες δυναμικό σας. Ότι έχετε φτάσει στο απόγειο της καριέρας σας και η δίψα σας για μάθηση σε ένα συγκεκριμένο θέμα έχει ικανοποιηθεί.

 

53e38ec6c7aec60ef43644353c71dd6a.jpg


Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον όρο «ειδικός» με τον όρο «μαθητής». Αν συνεχίσετε να θεωρείτε τον εαυτό σας «μαθητή» -έναν μαθητή που ρωτάει, ψάχνει, ερευνά και παρατηρεί συνεχώς- θα συνεχίσετε να αναπτύσσεστε.
Αυτό είναι τελικά το μυστικό επιτυχημένων ανθρώπων: δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν.

 


Πηγή: www.inc.com


Στέλλα Χαμακιώτη