Burkini or not burkini?

Photo: MadammeBk Paris.

 

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο δήμαρχος των Καννών πέρασε ένα νέο νόμο που απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν μαγιό που καλύπτει πλήρως το σώμα τους -συμπεριλαμβανομένου του διάσημου burkini- στις παραλίες της Γαλλικής Ριβιέρας. Αποκαλώντας το burkini "στολή του εξτρεμιστικού ισλαμισμού και όχι της μουσουλμανικής θρησκείας", ο δήμαρχος, David Lisnard, ήταν ένας από τους πρώτους που απαγόρευσαν τη χρήση του στην παραλία, ενώ, παράλληλα, τουλάχιστον ακόμα πέντε παραθαλάσσιες πόλεις της Γαλλίας έχουν περάσει παρόμοιους νόμους. Στις Κάννες, στις γυναίκες που απαθανατίζονται φορώντας burkini στην παραλία θα πρέπει να τους εκδίδεται πρόστιμο ύψους 38€. 

Ας έρθουμε τώρα στο πραγματικό προβληματισμό που δημιουργεί η συγκεκριμένη απαγόρευση. Εσείς τι φοράτε στην παραλία; Ένα μικροσκοπικό bikini, που αναδεικνύει στιλβωμένο σώμα σας; Μια μέτρια Maillot, μια στολή, μία ανδρική βερμούδα συνδυασμένη με ένα απλό top ή ακόμα και ένα αέρινο φόρεμα που το τελείωμά του ακουμπά στο νερό;

Αυτή την παράλογη ερώτηση έχουν στο μυαλό και στα χείλη τους άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι, όταν δεκάδες δήμοι στη Γαλλία αποφάνθηκαν πως μια "άλλη", "διαφορετική" επιλογή, το burkini, πρέπει να απαγορευθεί από τις παραλίες. Η απόφαση μπήκε σε ισχύ στις Κάννες, που υπήρξε από τις πρώτες πόλεις που θέσπισαν τη νομοθεσία αυτή, γιατί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, "η συγκεκριμένη ενδυμασία στην παραλία εμφανίζει επιδεικτικά τη λατρεία ενός θρησκεύματος, τη στιγμή που ολόκληρη η Γαλλία και οι τόποι λατρείας γίνονται στόχος τρομοκρατικών ενεργειών, δημιουργώντας πληθώρα κινδύνων για τη δημόσια τάξη".

Η εφευρέτρια των burkinis, η Λιβανοαυστραλιανής καταγωγής σχεδιάστρια, Aheda Zanetti, δεν είχε καμία πρόθεση στο μυαλό της να διαταράξει τη δημόσια τάξη τη στιγμή που εφηύρε το κοστούμι. Όπως εξήγησε στο ''Politico'', σκέφτηκε να δημιουργήσει τα burkinis ώστε να σταματήσουν τα παιδιά στη μουσουλμανική κοινωνία να χάνουν μαθήματα κολύμβησης και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. "Ελπίζω ο Γάλλος Πρωθυπουργός και οι δήμαρχοι να το δουν αυτό. Πρέπει να καταλάβουν και να μάθουν πώς συνδυάζονται οι κοινότητες και πώς θα επιλύσουμε τέτοιου είδους ζητήματα. Αντ' αυτού, εκείνοι βλάπτουν την κοινότητα, παίρνοντας την παραλία μακριά από κάποιους ανθρώπους, τιμωρώντας τους. Αυτό είναι απλά μίσος".

Το μίσος, λοιπόν, προκάλεσε μια παγκόσμια κατακραυγή και την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Γαλλίας έκρινε ότι οι απαγορεύσεις είναι παράνομες, αν και πολλές παραθαλάσσιες πόλεις έχουν ορκιστεί να τις πολεμήσουν. Αλλά να καταπολεμήσουν τι; Και ποιον; Μια γυναίκα που φοράει ό,τι την ευχαριστεί όταν πηγαίνει για μια βουτιά στη Μεσόγειο;

Η Vanessa Lourenco, η οποία ίδρυσε την ιστοσελίδα Madamme BK και πουλάει burkinis σε όλο τον κόσμο -μερικά από αυτά έχουν μπλε τελειώματα λεοπάρδαλης, ενώ άλλα κυκλοφορούν σε όμορφο ροζ και ασημί- δίνει μια απλή εξήγηση ως προς το γιατί η επιχείρησή της έχει τόσο μεγάλη επιτυχία. "Στο τέλος της ημέρας, οι γυναίκες είναι γυναίκες, είτε μουσουλμάνες είτε όχι" λέει. "Όλες θέλουμε να φαινόμαστε όμορφες και να αισθανόμαστε θηλυκές".

 

 

Πηγή: vogue.com/vogue.co.uk

Βάσια Δουκουμοπούλου